“ApoEx e-recept är mycket lätt att använda även om man inte är datorvan. ApoEx E-recept har hjälpt till att effektivisera mitt arbete och ge mina kunder en bättre service. ApoEx erbjuder också den bästa arvodeshanteringen som finns att få.”

Åsa Sundvall, Chefsveterinär Djurkliniken i Sundsvall

 

 

image

Ett digitalt genomslag för läkemedelsförsörjningen

E-recept har digitaliserat receptförskrivningen världen över och är idag en vanlig rutin för vården i Sverige. Men det har inte alltid varit så.

Det första elektroniska receptet expedierades 1983 av apoteket Tre Rosor i Jönköping och var vid den tiden ett stort digitalt genomslag för läkemedelsförsörjningen. Men då det var en långsam utveckling av datoriseringen inom vården skulle det ta ytterliggare 20 år innan tjänsten och den nya inovationen av e-recept verkligen blev en del av vardagen.

Vid tiden då Sveriges första e-recept utfördes, försökte apoteksbolaget under hela 1980-talet lokala försök med e-recept. Men reformen visades vara omfattande och komplicerad. Inledningsvis fanns en relativt utbredd skepsis mot e-recept, både inom Apoteksbolaget och hos vårdgivarna. Det var vid 1999 som Apoteksbolaget valde att göra en storsatsning på e-recept, med bakgrund att de flesta journalsystemen inom vården hade digitaliserats och målet var att 80% av receptförskrivningar skulle vara digitala 2007.

 

Vi kan E-recept

ApoEx e-recept som tjänst lanserades i slutet av 2011 med önskemål direkt från våra kunder inom djursjukvården och blev snabbt en tilläggstjänst utöver våra tjänster som apotek och läkemedelsleveranser.

Vi ser till att ni får betalt för ert arbete – oavsett vilket apotek man går till. När ni fyller i arvodesbeloppet i e-receptet faktureras djurägaren. På fakturan framgår att den gäller arvode för ert företag. ApoEx ansvarar för indrivandet av pengarna och sätter sedan in dem på ert företags Bank- eller Postgirokonto kvartalsvis. För administrationen dras 30 kr plus moms av från arvodesbeloppet ni angett. Självklart kostar inte e-receptet något för djurägaren om ni inte väljer att ta ut arvode!

I ApoEx e-recept återfinns en dagligt uppdaterad lista på alla läkemedel i landet. Där ser du exakt vilka förpackningsstorlekar och styrkor som finns tillgängliga och slipper missförstånd med apoteken. Du ser även vilka läkemedel som för tillfället är restnoterade och kan på så sätt välja alternativ för att undvika fördröjning i behandlingen. Integrerat i e-receptet finns en koppling till FASS. Det gör att du slipper bläddra i boken eller byta hemsida mitt i arbetet.